Du är här: Start / Läsvärt / Andakt

I vårens tid

Psalm 197 v 1-2

Den blida vår är inne och nytt blir jordens hopp.
Ny fröjd får varje sinne, nytt liv får varje knopp.
Hur ljuvligt solen strålar, hur majestätiskt mild!
För dödliga hon målar odödlighetens bild!

Förskönad nu naturen står klädd i högtidsdräkt.
Vad ljuvlig vällukt buren till oss av vindens fläkt!
Vad prakt, vad rikedomar som skiftar tusenfalt!
Se runt omkring dig blommar och lever, doftar allt.


Vi befinner oss i den tiden på året då ljuset och livet besegrar döden. Ingenting kan stoppa den grönskande naturen. Naturens underverk är lika stort varje år. Ett underverk som sker helt utan vår medverkan. En automatik som vi tar för given sätts igång med naturens egna mekanismer. Det tilltagande ljuset gör att det plötsligt växer i alla snår. De tidigare så torra och trista grenarna får plötsligt liv och växtkraft. Allt detta sker utan mänsklig inblandning och kanske inte så konstigt ändå att det vi kallar vårkänslor gör sig påminda såväl hos oss vuxna som hos våra barn. Plötsligt kan barnen i bara en T-shirt och "springskor" bestiga oöverstigliga hinder och springet i benen vill nästan aldrig ta slut.

Vi befinner oss i den levande tiden, när naturen har bråttom, när alla djur och växter förbereder sig för föryngring och förökning. Det sås frön, läggs ägg och föds ungar. Nu går vi mot livet och varje vår kan vi känna en porlande förväntan och längtan inför allt nytt och allt växande som brister ut. Även den som längtar kan leva i nuet. Nu är tid att gå vidare, att än en gång hitta meningen med livet, inte låta livet bara "tuffa på". Jag tror på att vända blad, att återuppstå och starta om. Att liksom naturen låta våra relationer till livet och vår syn på livet förnyas, att låta oss påverkas av ljuset nu i hänryckningens tid.

I vårens tid spirar också kärleken och flera av bibeltexterna vid den här tiden kan tolkas som Guds stora gärningar, om kärleken till oss människor. Ett budskap och en uppmaning för oss att förmedla vidare till våra medmänniskor. Kärlekens språk är ett språk som alla behöver höra. Människovärde, respekt och medmänsklighet kan inte hindras av någon språkförbistring. Handlingar som präglas av kärlek behöver inga ord. Jag tror att människor känner sig trygga med att bli bemötta med kärlek, närvaro och värme.

Det är förunderligt att tänka på hur vi människor blir lika förvånade varje vår när ljuset kommer, värmen och med den glädjen - varje år med samma kraft och låter sig inte hejdas. Ibland hinner vi inte riktigt med att ta vara på den här tiden för de här veckorna och dagarna verkar gå så svindlande fort. Då kanske vi tänker att våren gick snabbt förbi, men det gör ju ingenting för det kommer en ny nästa år - en skön tanke, men också skrämmande. Det kan ju vara tryggt att veta att det finns fler chanser - det kommer en ny vår.
Men samtidigt vet vi inget om morgondagen.....
Ett av de mest populära och ofta citerade bibelorden finns i Predikarens tredje kapitel: "Allt har sin tid, livet har sin gång, allt är skapat för sin tid". Och visst är det så. Medan våra liv tycks rinna bort, kan tusen år kanske vara som en dag för Gud - ett perspektiv svårt att förstå. Jag tänker att Gud helt enkelt har en annan tid. Vår tid är bunden till vår värld, men Guds tid är den som alltid kommer - Guds skapande tid, särskilt tydlig så här års. Det kan vara tryggt att veta när almanackan är full, eller det som varit grämer oss, eller vi oroar oss för framtiden.

Bön

Herre, tack för blåsipporna och fåglarna som kommer tillbaka.
Tack för livet som föds på nytt och på nytt.
Tack för ljuset och tveksam solvärme.
Tack för ännu en vår, Herre.
Fyll också mig med nyskapelsens kraft.
Amen

Psalm 197 v 3-4

Ur sky, ur luft och lunder vi fågelsången hör.
Än sker Guds skaparunder, och allting nytt han gör.
Då går vi som i drömmar på strand och skogens stig
och ur vårt inre strömmar en lovsång, Gud, till dig.

Och allt som låg där fruset i dagar vintergrå
skall löst av himmelsljuset mot blom och mognad gå.
Vi glädes åt varandra, åt sol och sommartid,
att på Guds jord få vandra och äga himlens frid.

Hans-Ingvar Hansson

Andakt i vårens tid

Alla rättigheter reserverade Bjärreds församling
Svenska kyrkan
2017
Besöksadress Bjärreds församling Öresundsvägen 9
237 35 Bjärred
Postadress Bjärreds församling Öresundsvägen 9 237 35
Telefon 046-29 40 50 E-postadress bjarreds.forsamling@svenskakyrkan.se