Du är här: Start / Kyrkor och fastigheter / Bergakyrkan renoveras

Bergakyrkan fyller 40 år 2014 och inför denna händelse har kyrkorådet beslutat att vi skall fräscha upp hela kyrkan.
Tyvärr kan vi inte få kyrkoantikvariskt bidrag till detta då det räknas som underhåll och underhåll måste vi naturligtvis utföra.
Som en del av er kanske sett så har vi målat om hela Bergagården exteriört under 2012. Så nu lyser församlingens nav i solskenet.
Denna ommålning kan man säga har varit startskottet till vår renovering.

Vad kommer att hände?

Den sista Juli stängdes kyrkan och tömdes fullständigt på inventarier. Ett provisorisk kyrkorum har ställts iordning i församlingshemmets foaje. I början av augusti kommer renoveringen att inledas.

Fönstren läcker värme som om de stod vidöppna. Detta är inte bara en komfortfråga utan i högsta grad en ekonomisk fråga som har stor betydelse för församlingen. Därför har vi beställt nya fönster från Tyskland med gasfyllning för att få en bra värmeisolering. Dessa fönster kommer att i likhet med befintliga att monteras direkt i murbruket.

Målning och tätning av de sprickor som uppstod då golvkubbarna som då låg direkt på mark, svällde upp av fukt och höll på att spräcka kyrkans väggar ingår naturligtvis i upprustningen.

Vi skall installera nya högtalare och ny belysning. Elsystemet behöver ses över och dörrar behöver slipas och lackas. Taket behöver rengöring och då får vi släpa in en skylift.

Kubbgolv är fortfarande ett problem då det rör på sig, men vi har en idé om att man kan padda golvet för att få ned ojämnheterna som innebär en snubbelrisk. Vi får se om det fungerar. Det är ett vackert golv men mycket opraktiskt.

Tillgänglighet är relativt bra i kyrkan men bör ändå ses över. Toaletterna har ingen värme och kan bli nog så kalla när nordanvinden viner genom dagens väggsprickor.

En del av de kyrkliga inventarierna i form av nattvardskalkar och dopfat behöver en konservators varliga hand för att återfå sin lyster. Och sist när allt är klart måste orgeln som hela tiden kommer att vara skyddstäkt få en rejäl stämning.

För att vi skall hinna med allt detta måste vi stänga kyrkan mellan den 1 augusti 2013 och sista november 2013.

Då arbetet verkar gå snabbare än vi trodde så kommer nog en återinvigning att förhoppningsvis glädja oss församlingsmedlemmar den 1 advent i år.Om Gud så vill.

Här nedanför kommer jag kontinuerligt att lägga in bilder från renoveringen. För er som är intresserade

Har ni frågor så ring
Krister Hagman som är ansvarig för fastigheterna.
046-440 41 51

Bergakyrkan renoveras. Scrolla nedåt för bilder

Tillfälligt kyrkorum i församlingshemmets foajé fram till 1:a advent

Sprickor i murverket.

Ni som besökt kyrkan har säkert observerat alla sprickor som funnits i väggarna. Dessa tillkom då golvet pressades ut av markfukten.
Nu har vi huggit upp dem och tätar enligt alla byggnadstekniska normer.

Så här såg kyrkan ut när vi tömt den på alla saker. Observera hur golvet går i vågor.

Orgeln är inplastad och skyddad mot damm. När allt är klart kommer den att plockas isär och rengöras. Golvet är täckt mot färgstänk och lampkronorna inpackade och hängande som päron i taket.

Bjälken som håller upp det 6 meter höga korfönstret visade sig vara helt genomrutten.

Den 11 september kom det sex meter höga korfönstret på plats.

Några nyfikna åskådare var på plats när fönstret hissades upp

Man fick ta hjälp av kranbil för att få fönstret på plats.

Önnerups snickeri som också skall tillverka de nya möblerna har varsamt påbörjat arbetet med att fräscha upp kyrkbänkarna. Det är en fröjd att känna och se lystern på de som redan är klara.

Byggspecialisten i Malmö heter företaget som har huvudansvar för arbetet. Här ser vi två av dem som har påbörjat omkalkningen av kyrkorummet.

Det är inte bara de stora sakerna som görs vid en kyrkorenovering. Bakom planket skall utrymnings-dörren i koret bytas ut då karmen har rötskador. Vi passar då på att ersätta kullerstenarna med plattor så att vi slipper snubbla vid en eventuell utrymning.

Även ytterportarna får sig en välbehövlig uppfräschning.

Ni kommer ihåg från några bilder upptill hur golvet böljar upp och ned. Här försöker Thomas att padda till det. Förhoppningsvis skall detta fungera och göra kyrkogolvet mer lättillgängligt.

Elektrikern från El-kompaniet AB håller på att dra en bit av de hundratals meter ny kabel som installeras till ljud och ljus.

Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila.

Ovanstående citat ur Matteusevangeliet 11:28-30 föll oss in när vi gjorde förbesiktning av renoveringen nu på morgonen den 24 oktober. Altaret hade blivit ett avlastningsbord för trötta hantverkare.

Vi har kommit att se slutet av allt bök och stök i kyrkan. Man kan ana att ur dammet och sprickorna i den "gamla" Bergakyrkan växer något nytt och vackert fram. Något som vi nog kan känna stolthet över under de närmaste 40 åren fram till nästa renovering. Det är nämligen den tidsrymden som man brukar se kyrkoupprustningarna i.

Väggarna i Bergakyrkan lyser nu vita av ny kalkfärg. Taket glänser som om det vore nymålat trots att vi bara dammsugit det. Diskreta högtalare är på plats och de sista kablarna skruvas upp och kopplas upp mot ljud och ljuskällor. Nu skall golvet "paddas" och skavanker åtgärdas innan elbesiktningen sker och vi kan börja att trimma in anläggningar och datorer och inte heller glömma av att bära tillbaka alla nytvättade bänkar.

Audi syd HB heter företaget som sköter ljudanläggningarna i alla våra kyrkor.
Sven Andersson är både VD och tekniker.

Här har han satt sig ned på sin verktygslåda för att komma åt att skruva ihop de sista kablarna i ljudanläggningen

Nu är vi i slutskedet på renoveringen av Bergakyrkan. I dag måndagen den 25 november håller Mårtenssons orgelfabrik på att stämma orgeln efter att ha plockat ned hela maskineriet och gjort en grundlig genomgång och rengöring. I morgon kommer Slottsstadens flytt hit och bär tillbaka alla inventarier och om en vecka söndagen den 1:a december 2013 som också är första advent återöppnar vi kyrkan.
Det har tagit två år att fräscha upp Bergagården och Bergakyrkan men nu har vi återigen en pärla att mötas i.

Personalen från Mårtenssons har krupit in i orgeln för att plocka ut alla pipor.

Den 1:a advent 2013 återöppnades kyrkan.
250 personer kom dit. Både för den stämningsfulla adventsgudstjänsten men även för att se hur det hela hade blivit.
Vi visar inga bilder här från den färdigrenoverade kyrkan utan uppmanar alla som är intresserade att besöka kyrkan som står öppen alla vardagar mellan 9-15.
En fräsch och fin kyrka som till och med luktar snickeri. En doft som väl passar timmermanslärlingen Jesus.

Alla rättigheter reserverade Bjärreds församling
Svenska kyrkan
2017
Besöksadress Bjärreds församling Öresundsvägen 9
237 35 Bjärred
Postadress Bjärreds församling Öresundsvägen 9 237 35
Telefon 046-29 40 50 E-postadress bjarreds.forsamling@svenskakyrkan.se