Du är här: Start / Kyrkor och fastigheter / Bergaparken inför sommaren

Sophanteringen från parken har varit ett problem med sin stora avfallshög som synligt ligger bakom garaget. Där kommer nu en riktig sopstation att anläggas med kanter och grind så att vi skall slippa se ett sopberg när vi vandrar runt i denna pärla i Bjärred.

En som vi tycker rolig sak är att vi kommer att placera ut olikfärgade stenar runt om i parken i form av en frälsarkrans. Här kan vi alla vandra runt i meditation. Tillsammans eller ensamma. Men alltid med Gud bredvid oss. Här kan ni se tanken bakom frälsarkransen och vad de olika pärlorna i detta fall stenarna kommer att betyda.

Frälsarkransen - en väg in i kristen tro
Biskop emeritus Martin Lönnebo i Linköping, skapade frälsarkransen. Han hade lagt märke till att de flesta andra religioner hade något att hålla sig till, och att hålla i, när de ber, och tyckte att vi i den reformerade kristna traditionen också kunde behöva något konkret, som hjälp och stöd för vår bön.

I Frälsarkransen har varje pärla sin egen betydelse, och kransen handlar om hela vårt liv, eller hela Jesus liv, eller hela vår kristna tro, allt beroende av hur vi väljer att se den. Det gör att vi också har börjat använda frälsarkransen som undervisningsmaterial när vi vill berätta om vår tro, för barn, konfirmander och vuxna. Här i parken kan du vandra från pärla till pärla, frälsarkransen runt.

Runt kransen här bredvid finns varje pärlas namn, en kort förklaring om vad den betyder, någon psalm och ett förslag på bön. Du kan också välja ut annat, både böner och sånger för att göra kransen till din egen. I parken kommer att finns en bön vid varje pärla. Dessa kommer på plats senare i sommar vid de skyltar som kommer att sättas upp vid varje pärla. T.ex. kommer texten vid Gudspärlan att lyda.

"Gudspärlan handlar om hela vår skapelse; det är för att Gud vill det, som allting finns till.

Bön: Du är gränslös. Du är nära. Psalmer: 766, 703
Du är ljus och jag är din."

Pälorna är på plats men ännu inte platserna färdiga. Det skall tillkomma en sjöstensbädd runt varje pärla och skyltarna är av upphovsrättsliga skäl ännu inte beställda.

Vid den gamla dammen kommer det att bli en helrenovering. Allt skall bort och en ny plantering med möjlighet att använda blomster"dammen" som parkbänk eller viloplats för alla besökare. Här ovan ser ni en bild på hur vi har tänkt oss det hela.

Här bredvid ser ni en bild av armbandet som finns att köpa i Bergakyrkans vapenhus.

En ny flaggstång kommer också att sättas upp på en annan plats än den nuvarande. Den nya skall få fritt spelrum i vinden till skillnad mot den gamla flaggstången som gömde sig bakom det stora kastanjeträdet.

Nu är sommaren arbete i parken över. Det klart. Välkommen in för att se vad vi gjort. Leta efter kärlekspärlorna eller tystnadens pärla. Sitt ned vid gamla dammen och njut av sensommargrönskan. Som alltid välkommen in!

Slutligen har vi gjort en cortenstålskant på gången mellan paviljongen och församlingshemmet. Meningen är att alla gångar skall bli i detta skick.
Vi som har jobbat med det hela är nöjda och vi hoppas att alla församlingsbor som kommer in och sitter ned en stund också blir nöjda med denna oas i Bjärred.