Du är här: Start / Dop och vigsel / Dop

Dopet

Ett litet barn och en stor handFörsamlingen har doptillfällen i samband med söndagens gudstjänst samt vid speciella dopgudstjänster på lördags-eftermiddagarna.

Om du ringer 046 – 29 40 50 så får du information och kan boka tid.

Dopet är kostnadsfritt och leder till medlemskap i Svenska kyrkan. Du kan läsa mer om dopet på Svenska kyrkans hemsida.

För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa.

Löftet

I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. Genom hela kyrkans historia har dopet varit den synliga bekräftelsen på varje människas självklara samhörighet med Gud.

Dopgudstjänsten är en glädjens och livets fest. Den som döps lyfts fram inför Gud som ger oss livet och som vill dela vår glädje över det. Gud vill vara oss nära livet igenom, befria oss från allt som förlamar och på så sätt förnya våra livsmöjligheter.

Foto Krister Hagman

Dop för ungdomar Det är oftast barn som döps i Svenska kyrkans regi, men allt fler ungdomar och unga vuxna vill döpas. Det sker ofta i samband med konfirmationsläsning, efter undervisning  eller i samband med en samtalsgrupp i kristen tro.

Dop och medlemskap

Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid.