Du är här: Start / Kyrkor och fastigheter / Bergagården Historia

BERGA - före Bergakyrkan och Bergagården

Bergagården innan Bergakyrkan Målning av C.G. Lekholm

År 1914 ödelades hela fastigheten på Flädie nr 11 av ett blixtnedslag. den gamla fyrlängade gården ägdes då av Domkyrkan i Lund. Till gården hörde också ett mindre tegelbruk nere vid stranden och vid Västkustsvägen låg en så kallad Holländarmölla, en kvarn med ett fast kvarnhus och en rörlig överdel.
Bjärred var vid den här tiden av stort intresse som badort för de förmögna Lundaborna och många av de äldre husen med snickarglädje kom till vid denna tid.
I Lund satt apotekaren Fredrik Montelin och längtade ut till havet och till slut lyckades han att byta bort två gårdar i Södra Sandby mot domkyrkans sotiga tomt.
Montelin tog dock några år på sig innan han startade sitt badliv och först 1920 lät han uppföra den lilla vitrappade stugan och samtidigt den originella utsiktspaviljongen i vilket han drog in både badkar, dusch och en liten bassäng för stärkande tångbad.

Det hälsosamma saltvattnet från Öresund drogs genom ledningar upp till badrummet, vilket fortfarande kan beskådas i sitt originalskick.

Apotekare Montelin med sin hund på trappan till paviljongen i Bergaparken.

Vi tackar Lunds universitet för att vi fått använda de svartvita bilderna ur Per Bagges samlingar

Montelin vid sin bil parkerad på nuvarande Öresundsvägen vid vita villan. Bilmärke?

Montelin anlade samtidigt den vackra parken som då även hade en fontänanläggning. Muren runt tomten uppfördes och en pergola ledde fram mot paviljongen. I trädgården kan man under gräsmattan ännu i dag ana de stenlagda promenadgångar som korsade trädgården.
Mot östra muren står i dag en byst över Montelin och vakar över hans forna anläggning.

Då paret Montelin inte hade några barn donerade de år 1933 hela fastigheten till Södra Sveriges Sjuksköterskehem. Vid det högtidliga överlämnandet deltog dåvarande kronprinsen Gustav Adolf och kronprinsessan Louise. Sjuksköterskorna i södra Sverige fick en uppskattad rekreationsplats till sina korta semestrar.
Nya tider och ändrade semestervanor gjorde dock att Berga utnyttjades allt mindre för sitt ändamål och 1970 inköptes fastigheten av Flädie församling som en lämplig plats för den kyrkliga verksamheten i ett expanderande Bjärred.
Fyra år senare stod en ny gård på plats i parken, den församlingsgård som i dag heter Bergagården.

Del av Bergaparken vita villan i bakgrunden

Bergaparken även på denna bild ser vi vita villan i bakgrunden

Muren utefter nuvarande Montelinvägen.

Är det lavendelprakt i Bergaparken?