Du är här: Start / Begravningsverksamhet / Krigsgraven

Krigsgraven på Fjelie nya kyrkogård

Vem lägger blommor på Chambers grav?

På Fjelie nya kyrkogård längst ned till vänster vid urngravarna har församlingen en Engelsk krigsgrav.
I graven ligger sergeanten, bombaren och navigatorn Colin Fredrick Chambers begravd. Chambers blev nedskjuten över Danmark under en flygning från Polen där de släppt ned vapen till motståndsrörelsen. Planet Halifax DT 620 blev nedskjutet tidigt på kvällen över Stevns på Själland den 14 mars 1943. Alla ombord avled.

Den 4 maj flöt Chambers iland vid Villa Haga han var intrasslad i fallskärmslinorna men själva skärmen saknades. Den 26 maj begrovs han på Fjelie kyrkogård under full militär hedersbetygelse av fältprästen Egon Eberhard senare kyrkoherde i Trelleborg.

Chambers och hans kamrater blev nedskjutna av ett av Tysklands högst dekorerade flygaress oberleutenant Martin Drews som efter kriget bosatte sig i Brasilien.

Nu har församlingen fått ett brev från släktingar till Cambers, däribland hans son som endast var 4 år gammal när pappa blev nedskjuten över Danmark. Vid en semesterresa till Danmark hade sonens kusin åkt över till Fjelie nya och letat upp graven. Kusinen hade observerat att på graven låg ett rött band med svensk text, vilken de naturligtvis inte kunde läsa.

Att någon okänd person har lagt ett band och smyckat graven så här långt efteråt och i ett främmande land har rört familjen och de skulle vilja visa sin tacksamhet genom att skicka ett tackkort till den okända personen. Vi på församlingen har då och då sett blommor på graven och tror att det är någon bybo som på detta sätt ihågkommer graven. I församlingsbladet efterlyste vi blomsterprydaren.
Så började en spännande resa för både sonen till flyghjälten och församlingen. Denna lilla efterlysning spreds som en löpeld både i svensk och utländsk radio och i en mängd tidningar runt om i landet. Och till slut fick gåtan sin lösning.
Den 11 september 2012 ringde en kvinna från Ängelholm in till Radio Malmöhus och berättade att det var hennes man som lagt och planterat blommor under alla dessa år.
Mannen blev intervjuad i radio Malmöhus och berättade att han i 1990 talets början åhört ett föredrag om landstigningen i Normandie. Tydligen hade föredraget gjort stort intryck för när han senare fann graven och såg att inga blommor hedrade den döde flygaren så planterade han en blomma och på den vägen är det. Sedan tidigt 90 tal har han och hustrun gjort ett par årliga utflykter till Fjelie nya kyrkogård och graven för att hedra det mod och stora uppoffring som Chambert och alla andra soldater gjort för hela Europa. Mannen har också forskat i Chambers öde och publicerat en artikel om flygaren och hans öde i tidskriften Saxo Nr 21.
Det har varit en spännande historia och med ett otroligt genomslag. Vi har nog hittat artiklar i ca 20 svenska tidningar om det hela.

Släktingar pryder graven

Under sommaren 2013 anlände sonen Keith Chambers med syster, hustru och svåger till Bjärreds församling där sonen skulle få se sin faders grav som han inte varit på sedan sent 50 tal. Till denna dag hade vi spårat upp mannen som ung pojke hittade Chambers flytande i vattnet och som då endast 11 år gammal fick order av landsfiskalen i Bjärred att vakta denna sedan en månad i vattnet liggande kropp. Blomsterprydaren från Ängelholm var närvarande och församlingsbor och Engelsmän samlades på Fjelie kyrkogård där vi sjöng ett par psalmer och lade ned en krans på graven. Nils berättade om hur det såg ut denna majdag 1943 när han hittade kroppen och vi for ned till stranden i Lommabukten där den påträffades och där vi avslutade träffen. För familjen Chambers var det efter vad vi förstått en stor dag att få se sådan uppslutning över faderns minne och från församlingen kände vi oss hedrade att få ha en hjältegrav på en av våra kyrkogårdar.

Kyrkoherde och kantor deltar i hyllningarna.

Vill ni Lyssna på historien om flygaren så klicka på bilden här ovanför. Och gå in under Fjelie krigsgrav. Men där finns lite annat också att lyssna på.