Du är här: Start / Begravningsverksamhet / Mordstenen

Rusthållaren
Lars Andersson
född i Flädie d 22 mars 1766
föll ett offer för nidingshand
uti sin egen säng
natten mellan d 26-27 Juli 1844
Och hans hustru
Ingar Pehrsdotter
född i Värpinge d. 18 nov. 1763
d. i Flädie d. 2 jan. 1832
E 38 5 Ps 482 v 6

Gravsten över en mördad rusthållare

Gravstenen med den unika texten har stått på Flädie kyrkogård söder om kyrkan. Stenen som är av sandsten kommer att vittra sönder om den står ute på kyrkogården.

För att i görligaste mån rädda stenen åt eftervärlden så har begravningsutskottet beslutat att ställa in den i Flädie kyrkas västra vapenhus. Stenen har stått undangömd i ett garage under många år tills den "återupptäcktes" år 2010. Nu har den fått ett fundament och står stadigt och skyddat på golvet. Kom gärna in och se den men var försiktig då sandsten är ett skört material. Kyrkan är öppen under förrättningstider.

Nedanstående underlag har vi fått från landsarkivet i Lund. Detta är allt vi vet om mordet eller människorna bakom det. Har någon mer upplysningar så är församlingen glad om vi får ta del av dessa.

I Flädie församlings kyrkobok 1780 - 1860 (vol. C:2, uppslag 287) är Lars Andersson född i Flädie församling den 22 mars 1766 antecknad som avliden den 26/27 juli 1844. Ordagrant är texten enligt följande: Död 26 el. 27 juli. Begravd 4 augusti. Begrofs undantagsm. på no 8 Flädie Lars Andersson Enkling/ mördad natten mellan 26 och 27 juli i sin säng. 78 2/3 år.

I Flädie församlings husförhörslängd 1840 - 1848 (vol. A I:5, uppslag 26, Flädie no 8 1/4) är Lars Andersson född den 22 mars 1766 i Flädie församling antecknad. I anmärkningskolumnen är följande noterat: Mördad natten mellan den 26 o 27/7 1844.

Kyrkobok och husförhörslängd enl. ovan ger således inte mer information än texten på Lars Anderssons gravsten. Att finna några uppgifter om gärningsman och motiv till mordet och eventuella rättsliga påföljder torde vara svårt. En möjlighet skulle kunna vara att söka igenom häradsrättens domböcker en tid efter mordet men om ingen skyldig till mordet kunde hittas och dömas blir det förstås ett resultatlöst sökande.
Scrolla ned under stenarna och läs den spännande upplösningen

Baksidan

Från Rolf Dehlin har vi fått ett klargörande vad som hände när 78 årige Rusthållaren och undantagsmannen Lars Andersson mördades i sin säng i Flädie en mörk sommarnatt mellan den 26 och 27 juli 1844.

Rolf Dehlin har under många år studerat rättsprotokoll från våra bygder och vi tackar honom för att han vill delge oss av sina kunskaper.

Detta är vad som hände:

Lars Andersson mördades av Lars Persson Seth. Denne hade tidigare varit dräng hos Lars Anderssons son. Han gömde sig på vinden hos sin tidigare arbetsgivare för att inte bli anhållen för ett antal småstölder. Lars Persson Seth blev efter ett dygn på vinden hungrig och gick ned för att söka efter något att äta. Undantagsmannen Lars Andersson vaknade upp och skrek kanske för att varna andra eller i rädsla över den objudne gästen. Det vet vi inte. Men Lars Persson Seth kvävde honom med en kudde för att få honom tyst.

Mordet klassades som rån och dråp och behandlades vid tre rättegångstillfällen i augusti och september 1844.
Lars Persson Seth dömdes till halshuggning av häradsrätten.
Domen fastställdes av hovrätten, men han benådades av Kungl. Majt. 23 Jan. 1845.
Straffet blev ändrat till 28 dagars fängelse på vatten och bröd, uppenbar kyrkoplikt och "lifstidsarbete å fästning".
Lars Persson Seth frisläpptes ur Landskrona fängelse den 2 nov. 1857.

Lite kuriosa i samband med detta är följande statistik
I Torna härad var det mellan 1800 och 1860 mer än 40 personer som dömdes till döden. En tredjedel var kvinnor.

Ur vår församling:" blev följande personer dömda

1838 dömdes Anders Hansson i Flädie för dråp

1844 dömdes Anna Jönsdotter i Önnerup för barnmord