Du är här: Start / Kyrkor och fastigheter / Paviljongen

Paviljongen. Apotekare Montelins badhus.

Paviljongen. Apotekare Montelins badhus med sin vackra övervåning.

Samtidigt som Montelin uppförde Vita villan byggde han den betydligt större och originellare utsiktspaviljongen i tre plan. Övervåningen med sina glasfönster vilket på den tiden inbjöd till utsikt över Bjärred.
I paviljongen drog han in både badkar, dusch och en liten bassäng för stärkande tångbad. Det hälsosamma saltvattnet från Öresund drogs genom ledningar upp till badrummet och en gårdskarl transporterade upp tång till bassängen vilken fortfarande kan beskådas i sitt originalskick.

På den tiden hade man fri utsikt över Öresund från paviljongens övervåning och ännu i dag kan det vara spännande att gå upp dit och föreställa sig cigarröken och punschdoften ligga tung efter badgästerna.
Mellanvåningen eller markplanet består av en större entréhall samt ett mindre kök. En halvtrappa ned ligger badavdelningen och i källaren finns bastuutrymmet.
I dag används paviljongen mycket sparsamt. En och annan pilgrim har dock sovit över i det inte vinterbonade huset.

Bakom skynket som kommit upp och omsluter paviljongen kommer snart hantverkarna att skrapa och måla. En utvändig renovering av paviljongen kommer att genomföras under hösten 2015. Taket kommer att gås över och läggas om då rötskador har hittats på flera ställen. Taket kommer också att isoleras mot kyla. Fasader och fönster kommer att skrapas och målas. Utvändigt kommer kommer paviljongen att bli som ny.
Etapp två kommer att bli insidan av huset men detta kommer att vara avhängigt av vad huset skall användas till och hur tillgängligt det skall bli. För en som har svårt att gå så är både yttertrappan och innertrappan ett hart när oöverskådligt problem.

Flera tankar om framtiden finns.
Ett förslag är att vi ställer dit olika föremål som berättar om församlingens och våra kyrkors historia. Ett slags församlingsmuseeum. Ett annat förslag är att det skall användas till härbärge för pilgrimsvandrare, en funktion det redan har i dag. Ytterligare förslag är att man kan använda huset som ett galleri där lokala konstnärer skall kunna ställa ut sina alster. Kanske har du ett annat förslag till användningsområde. Hör i så fall av dig till församlingen. Men kom i håg att huset är oisolerat och kallt på vintern.

Yttre renovering påbörjad hösten 2015.

Så här ruttna är vindskivorna under plasten. Vi hoppas att resten av taket inte håller samma dåliga klass. Tyvärr är det ju många år sedan något gjordes åt paviljongen.