Du är här: Start / Kyrkor och fastigheter / Tornfalken i Fjelie kyrktorn

Tornfalksbesök i Fjelie kyrktorn

Tornfalken fotograferad av Peter Larson med sin mobil

Under år 2010 tog Lars Håkansson kontakt med församlingen och frågade om han fick sätta upp en "holk" i Fjelie kyrkas torn som en boplats för en eventuell tornfalk. Han har tidigare med gott resultat satt upp holkar i kyrktorn företrädesvis på Österlen.
Vår fastighetsansvariga tog kontakt med Länsstyrelsen som gav sitt godkännande.
Kyrkorådet gav i början av år 2011 sitt ja till att montera dit boet. Sedan glömdes det hela bort till Peter Larson en dag nu i februari 2014 tittade upp och fick se en fågel sitta i godan ro och spana ut över kyrkogården. Vi har fått en gäst till vårt bo. Nu får vi hoppas att hon eller han, vilket det nu är också hittar en partner att flytta samman med.

Kullen ruvas i 27-31 dagar av honan. Ungarna matas med mindre däggdjur, på slättlandskap mest åkersorkar, vatten- och ängssorkar. Häckande fåglar i fjällen förser sina ungar med skogssorkar men vid så kallade lämmelår även fjällämlar. Honan fördelar bytet mellan ungarna som hanen lämnar över. Ungarna blir flygfärdiga efter 25-27 dygn men stannar vanligen ytterligare två veckor runt boet.

Texten om tornfalken kommer från Wikipedia

Så här ser en byggsats till ett tornfalksbo ut, innan det kommer på plats.

Tornfalken häckar första gången vid ett års ålder. Den bygger inget eget bo, och boplatsen varierar. Den kan nyttja övergivna fågelbon (risbon) och holkar, då främst från kråkor eller duvor. Tornfalken kan även häcka på tak till byggnader, klippavsatser eller i trädhål.

Mediandatum för äggläggningen ökar ju längre norrut tornfalken häckar. Honan lägger vanligtvis 3-6 ägg men extremfall med 9 ägg har observerats. Den lägger en kull om året och äggläggningen sker i stora delar av Skandinavien i slutet av maj men i exempelvis Norrland inträffar den i början av juni. Äggen har en vit grundfärg och är täckta med bruna fläckar. Det finns en korrelation mellan häckningsframgång och honans storlek och vikt. Tunga honor får större kullar och lyckas föda upp fler ungar som klarar sig tills de är flygdugliga.

Han lyckades även få ett foto under falkens spaningsflygning

Fyra bilder från Wikipedia

Den 14 februari var Peter Larson ute och fotade tornfalken i sitt exklusiva och genom kyrkan larmade bo.